Rå vegansk lasagne med cashewost, pesto og soltørket tomatsaus

Hei hei og riktig god dag! Jeg må ærlig talt innrømme at jeg ikke er noen stor salatspiser.  Skal jeg først kjøpe, lage og spise råkost liker jeg å gjøre det mer spennende enn å lage en vanlig salat. Idag skal dere få min beste råkost oppskrift, eller raw food som det heter på engelsk. I hovedrollen: raw food lasagne.

Hærligheten er laget av squash, soltørket tomatsaus, persille pesto og cashewkrem. De ulike lagene smaker så mye og så godt hver for seg at du gjerne kan lage dobbel porsjon å bruke de til andre ting dagene etterpå. Prøv for eksempel tomatsausen til spagetti, pestoen på ristet brød og cashewkremen til dipp. Tips: Alle sausene kan lages dagen før, og settes sammen på ti minutter før servering! Perfekt til selskap med andre ord når man er mer opptatt av å pynte enn å kokkelere. 😉

Under får du oppskriften og fremgangsmåten slik at også du kan nyte verdens sunneste lasange, raw food style!Nam namDiettinfo: Retten er uten gluten, sukker, melkeprodukter, soya, ris, egg osv. Tåler du ikke nøtter kan nøttene byttes ut med frø, feks solsikkefrø. Kan også spises av veganere. Helsefordelene er så mange at jeg ikke en gang orker å begynne å ramse dem opp, men det er en grunn til at jeg har døpt den verdens sunneste lasagne. Kort fortalt så finner du her et enormt spekter av vitaminer, mineraler, sunne fettsyrer bla omega-3, proteiner, langsomme karbohydrater, enzymer og antioksidanter. Viktigst av alt er at retten er fantastisk god og det beste jeg har både laget og smakt på raw food-fronten. 🙂

For lasagne nok til 4-6 pers trenger du..

Til de rå “lasagne platene”:

6 squash
3-4 store tomater, gjerne bifftomater

Lag “lasagneplatene” ved å skjære squashen på langs med en ostehøvel til du får tynne skiver. De første skivene skal ikke brukes da de ofte er for smale, men de kan brukes til andre ting som salater. Skjer tomatene i skiver. Legg squash- og tomatskivene på lag av tørkerull slik at overflødig veske trekkes ut. I mens kan du lage tomatsaus, basilikum og ostelaget.

Cashewost:

250g cashewnøtter
1,7 dl-2,5 dl nøttemelk eller vann til ønsket konsistens
2 ss sitron eller limejuice
1-2 ss finhakket chilli(om du vil ha den litt hot)
1 ss finhakket hvitløk
2 ts løkpulver eller sennepspulver
2 ss næringsgjær (info)
1/2 ts himalayasalt / havsalt
Pepper etter smak

Valgfrie smakstilsetninger: Noen ss finhakket basilikum,dill, koriander eller andre krydderurter.

Puls sammen alle ingrediensene bortsett  fra krydderurtene i en food prosessor til de er godt blandet og du har en luftig krem. Bland inn krydderurter etter smak og ønske. Denne cashewosten er dødsgod!

Rå soltørket tomatsaus:

110g soltørkede tomater
2 medium tomater
0,6 dl kaldpresset olivenolje
1-2 ts most hvitløk
3/4 ts havsalt
1 ts tørket basilikum eller oregano
1/4 ts paprikapulver
1/4 ts chilli eller cayennepepper (valgfritt)
2 dl  valnøtter

Puls sammen alle ingrediensene i en food prosessor til de er godt blandet. Smak til. Sausen skal være mild på smak.

Rå Pesto med persille:

ca 225 g sammenpakket fersk basilikum eller persille, jeg bruker 20/80 eller 10/90.
200g macadamia, pistasje eller cashewnøtter. Bruk solsikkefrø ved nøtteallergi.
1,2 dl olivenolje
1 1/2 ts havsalt
2 ss sitronskall
3 ss sitronjuice
3-5 ss hvitløk

Puls sammen alle ingrediensene i en food prosessor til de er godt blandet. Smak til. Pestoen skal være silkemyk på grunn av oljen og smaksrik.

Pynt til servering: Solsikkefrø. valgfritt: god olje (gjerne smaksatt), saus eller dressing, salatblader, cherrytomater eller oliven.Verdens beste

Slik setter du sammen retten:

1. Finn frem 4-6 tallerkener eller en stor form.  Legg ned 3-4 squashskiver ved siden av hverandre på hvert fat slik at du får en firkant som kan brukes som lasagne basen, eller bunnlaget om du vil. Firkanten kan være rektangulær eller kvadrat. Det enkleste er å lage rektangel eller dekke en stor form. Jeg bruker alltid en form, så skjærer jeg ut kvadrater før servering med en skarp kniv.

2. Bruk en slikkepott og smør på et jevnt lag av ostelaget. Legg på 1-2 skiver tomat oppå ostelaget. Legg skiver av squash over ostelaget slik at det matcher bunnlaget.
3. Smør på et lag med den soltørkede tomatsausen. Har du flere tomatskiver igjen kan du legge på en skive eller to her. Legg på et nytt lag squash.

4. Siste lag ut er persille pestoen. Smør et lag over squashen. Dryss gjerne litt olivenolje over pestolaget Smør et lag over squashen. legg på et siste lag med squash. Du må gjerne dandere squash strimlene i mønster om du er i det kreative hjørnet.

5. Strø over god olje,chillisaus eller dressing om ønskelig. Topp det hele med et realt dryss med solsikkefrø. Pynt tallerkenen med salat, feks spinat, oliven eller cherrytomater som er delt i to og vendt i olje. IMG_5223Server verdens sunneste lasagne og nyt hver eneste bit, for dette er en real smaksbombe! Hvert eneste lag smaker utrolig godt og kan serveres til alle. Perfekt om du skal overbevise familie eller venner om at mat uten dyreprodukter er godt, eller at “kanin mat” er mer enn kinakål og gulrot. Jeg for min del elsker å eksperimentere og smake nye ting. Skal du prøve raw food er dette en innertier. Vel bekomme! Ønsker deg en fortsatt strålende dag!

Q: Har du smakt rå lasagne før? Fristet denne? Fikk du lyst å bytte ut salaten? 😉Takk for at leser bloggen!

Supersunn 5-lags raw food gulrotkake

Liker du gulrotkake? Det er en av mine favorittkaker! Denne raw gulrotkaken inneholder fersk revet gulrot, eple, dadler, nøtter, kokos, kokosolje og krydder. Sammenlignet med en tradisjonell gulrotkake med mel, raffinert sukker og smør er denne sunnheten selv og ikke minst mer naturlig. Denne gulrotkaken er rå (ikke oppvarmet), vegansk, glutenfri, uten sukker, melk, mel og egg. Du får masse vitaminer, mineraler, antioksidanter, proteiner, fiber, sunt fett og langsomme karbohydrater. Hvem sa at kake ikke kunne være helsemat? 😉imgp2702_smallRaw gulrotkake i fem nydelige lag

Gulrotkake

ca 6 store gulrøtter, revet
1 eple, revet (kan byttes med 1 gulrot)
215g valnøtter
355g dadler uten stein
90g revet kokos
1/3 ss kanel
1/2 ts muskat,kardemomme eller ingefær
en klype salt

Cashewkrem glasur

285g cashewnøtter, bløtlagt over natten
1,2-1,3 dl vann
6 ss lønnesirup eller agavenektar
2 ts vanilje ekstrakt
juice fra 1 sitron
en klype salt
140g kokosolje, smeltet

Ekstra revet kokos til pynt

Slik lager du gulrotkaken:

Dekk en 23 cm springform eller en høy 20×20 cm firkantet form med bakepapir.

Lag gulrotkake røren: Riv gulrøttene/eplet og legg de i en stor bolle. Bland valnøtter og dadler i en blender eller food prosessor til en mest mulig jevn røre med mindre biter. Skrap ned på sidene om nødvendig. Tilsett revet kokos, krydder og salt og blend sammen. Tilsett de revne gulerøttene/eplet og blend sammen. Del i 3.

Lag kremost glasuren: Skyll vannet av de bløtlagte cashewnøttene. Bland nøttene i ren blender sammen med vann, agave/lønnesirup, vanilje, salt og sitronjuice. Bland veldig godt og skrap ned på sidene underveis. Du vil ha en mest mulig jevn og fin krem. Dette kan ta opp til 10 minutter. Tilsett smeltet kokosolje og blend. Avkjøl. Del i 2.

Sett sammen kaken: Dekk bunnen av formen med 1/3 av gulrotkake røren. Glatt ut med slikkepott. Avkjøl i fryseren. Hell over halvparten av kremglasuren og avkjøl i fryseren. Hell over 1/3 av gulrotkake røren og avkjøl. Til slutt heller du over resten av kremostglasuren, avkjøler og heller over det siste av gulrotkake røren. Glatt fint ut med slikkepotten. Avkjøl kaken i minst 2 timer i fryseren.

Før servering, ta ut kaken. Løsne springformen/ dra opp kaken ved hjelp av endene på bakepapiret. Hvil kaken på benken i 10 minutter før du skjærer stykker med en  varm skarp kniv. Sett på fat og dekorer etter ønske, gjerne med revet kokos. Server etter ca 10 min. Stykkene kan fryses. Den fryste kaken bør være ute av kjøleskapet totalt 25 min før den spises. imgp2698_small_2Håper det smaker 😀 Nydelig gulrotkake! Lag på lag med deilig gulrotkake og cashewkrem. Like god til hverdag, helg og fest! Riktig god Fredag! Nomnomnom 😀
Liker du gulrotkake?
Prøvd en rå variant? Fristet?Takk for at leser bloggen!

Sunn naturlig raw Fikenknekk

Hellu! Riktig god Lørdag! Der var det jaggu meg helg atter en gang. Plutselig er det vell jul og sommer og høst igjen. Hehe. t tiden går fort er vell bare et tegn på at man trives? Synes dere tiden flyr? 😀 Det er regn i lufta her i Tromsø, men det setter absolutt ingen hindring for sofakosen denne helga. Jeg har laget en 100% naturlig og sukkerfri godis variant laget av tørket frukt, frø og nøtter. En enkel snack med god smak og digg tekstur. Tenkte jeg skulle dele denne godbiten med dere lesere. 🙂
fikenkjekk1 Fikenknekk
1 håndfull mandler og valnøtter
2 økologiske dadler
10 tørkede fiken
1 ss hampfrø
1 ss sesamfrø eller tahini
1 ts kanel
litt kardemomme

Du kan bruke hendene eller food prosessor. Fin hakk sammen dadler, fiken, valnøtter og mandler. Bland sammen. Tilsett sesamfrø, hampfrø, kanel og kardemomme. Jeg kjøper alle ingrediensene her. Klem i former og sett kaldt.

Søtt, crunchy og digg. Frøene knaser når man spiser godbitene. Nice! Disse må jeg lage på nytt i jula. Deilig sunn naturlig godt. Full av vitaminer, mineraler, sunne fettsyrer og fiber.

fikenknekk

Man trenger jo ikke bare å spise å spise godteri og potetgull i helga vell? Jeg liker å tenke at det ene utelukker jo ikke det andre. Jeg er nemlig veldig glad i “usunt” godt også. Hehe 😉

Har dere noen helgeplaner? Jeg satser på en styrkeøkt, etterfulgt av et latmannsliv med sofakos og seriemaraton med kjæresten! Perfekt helgesyssel! 😉 Ønsker dere alle en fortsatt fin helg!

Q:Så godbitene digge ut? Glad i tørket fiken?Takk for at leser bloggen!