Sukkerfrie sukkerboller?

Hei hei og god helg! Liker du sukkerboller? Det gjør denne jenta. Kanskje litt for godt? I Amerika kalles de doughnut holes (=smultring hull), det som er igjen etter at smultringene stikkes ut. De minner kanskje mest om de friterte sukkerkledde fastelavensbollene man får kjøpt med vaniljekrem eller bringebærfull.

Mitt første møte med sukkerboller var når jeg var ca 5-6 år. Jeg og en venninne var på besøk hos hennes bestemor. Hun hadde laget sukkerboller, noe jeg verken hadde smakt eller hørt om før. Sukkerbollene gikk naturligvis ned på høykant, og jeg har vært fan siden. På videregående spiste jeg for eksempel 5 fastelavensboller med vaniljefyll hver dag så lenge jeg fikk tak i dem. Jupp, jeg har ikke alltid brydd meg om helsa for å si det slik – heller tvert i mot. Junk food barbie!

Missforstå meg rett; Jeg koser meg gjerne med vanlige sukkerboller i feks høytider eller selskap, men jeg liker noe sunnere bakst til hverdags – og velger helst sukkerfritt. Med sukkerboller på hjernen satte jeg i gang på kjøkkenet. Resultatet ble godkjent av smaksløkene og i dag skal du få resultatet; oppskriften på en sukkerfri lavkarbo variant av sukkerbollen. Må kanskje døpe dem lavkarbo sukrinboller?sukkerbolle

Sukkerfrie lavkarbo sukrinboller

Oppskriften gir ca 7 små sukrinboller

30g soyamel
10g hvetefiber*
15g fint mandelmel
10g valgfri melk
2 g bakepulver
1g psyllium husk (eller fiberhusk)
35g sukrin
1 egg
35g vann
litt vaniljeekstrakt

olje eler smult til fritering
Strøsøtt til slutt

*Hvetefiber er stengelen til planten. Det fås glutenfritt her. Kan muligens byttes ut  med fiberfin eller malt hvetekli.

Bland sammen soyamel, hvetefiber, mandelmel,bakepulver, psyllium husk og sukrin. Søtningsnivået i oppskriften er moderat siden de skal rulles i søtt. Du må gjerne søte ekstra med steviadråper med vanilje og kremsmak. Rør inn melk,egget, vannet og vaniljen med en slikkepott. sukkerboller1

Varm opp olje som tåler høy varme. Frityrfettet skal en temperatur som ligger mellom 160 og 180 grader. Jeg foretrekker 170 grader ca, men dette er ikke så nøye at du må måle det altså. Stikk en spisepinne eller drypp litt røre  i oljen. Bobler det rundt den er oljen varm nok. Bruk to spiseskjeer og form deigen til kuler. Stek kulene gyldne. Legg på kjøkkenpapir for å trekke ut overflødig fett. Bland ditt favoritt strø søtt i en bolle. Har du lyst, kan du tilsette en klype kanel. sukkerboller2Vend bollene i “sukkeret” og sukkerbollen er klar! Jippi for sukkerfrie sukkerboller! Da gjenstår det bare å ønske dere en fortsatt god helg! Kos dere og nyt livet og livets goder! You only live once!sukkerbolleQ: Har du smakt sukkerboller før? Fristet denne varianten?Takk for at leser bloggen!


One thought on “Sukkerfrie sukkerboller?

  1. Pingback: Miss the Gym on Sundays… | David Lundin

Legg gjerne igjen en kommentar! :D