Tiramisu – rågod, allergivennlig og sukkerfri

Tiramisu er en kjent Italiensk dessert. Den består opprinnelig av egg, hvitt sukker, glutenholdige fingerkjeks, mascarpone ost og espressokaffe. Jeg bestemte meg for å lage en sunnere sukkerfri tiramisu som også var allergivennlig. Resultatet ble en rawfood inspirert dyrevennlig kake som vil imponere i voksenselskap.  En kaffeelskers kremete drøm..

I denne kaken kan du bruke kaffe, koffeinfri kaffe, løvetannskaffe eller ekspresso. Jeg brukte dette pulveret som jeg også bruker hjemme før trening. Hater du kaffe kan du bruke sjokolademelk eller kakao i stedet. Jeg brukte også rom i denne kaken for å lage en litt mer voksen smak. Du kan bruke rom eller rom essens, eller andre smaksdråper om du foretrekker det. Disse ingrediensene er ikke raw.

Kaken inneholder ikke mel, gluten, hvitt sukker, egg, melkeprodukter eller gjær. Derimot inneholder den masse vitaminer, mineraler, helbredende plantestoffer og masse antioksidanter. Ikke verst for en Tiramisu?

tiramisu

Forberedelser:

Cashew melk: (valgfritt)
Ca 250 g cashewnøtter, bløtlagt i 12 timer
0,5-1 dl mineralvann
2 ss lønnesirup
1 ts vanilje ekstrakt
en klype salt.

Legg nøttene i en blender med vann. Tilsett resten av ingrediensene. Lønnesirupkan byttes ut med alternativ søtning om du ønsker det. Du kan alternativt lage rismelk eller annen vegansk melk. Ønsker du ikke en raw kake kan du bruke hvilken som helst melk.

Kaffe:
1 ss toppet kaffepulver, cafèceps eller urtebasert alternativ kaffepulver
2 dl vann.
1 ss honning eller annen søtning

Kok opp vannet, rør inn instant kaffepulver eller kok opp kokekaffe og trekk den i ca 5 min. Ønsker du en sterkere kaffesmak kan du brygge ekspresso eller bruke mer enn 1 ss kaffepulver. Kjøl ned og tilsett honning.

OPPSKRIFT

Kaffebunn:
Fuktige daddler (ca 150g, bløtlagt ca 6 timer)
Bløtlagte cashewnøtter (ca 250g tørrvekt)
3 ss rom eller noen dråper romessens (valgfritt)
4 ss kokosolje
2 ss rå kakao (Bruk vanlig kakao om du ikke har rå)
2 ss lønnesirup
1/2 dl ferdigtrukket kaffe
1 ts vanilje ekstrakt
en klype salt
Mandelmel, kokosmel eller annet mel

Legg daddlene i en food prosessor. Tilsett de andre ingrediensene og blend til en kremaktig masse. Smak til. Ønsker du en sterkere kaffesmak kan du tilsette mer kaffe. Hater du kaffe kan du bruke sjokolademelk i stedet. Det gjør ingenting om cashewnøttene ikke blir helt finmost i konsistensen. Nøttebiter gir noe å tygge på. Juster konsistensen med litt valgfritt mel. Massen skal kunne formes/klemmes på plass til bunnen.

Hvit krem:
ca 8 dl cashew melk
6 ss kokosolje
2 ss lønnesirup eller tilsvarende
4 ss psyllium husk pulver
1 ts vanilje ekstrakt
en klype salt
Nøttemel/kokosmel til rett konsistens

Hell melken i en blender med de andre ingrediensene og blend på full guffe. Til slutt tilsetter du psyllium husk mens maskinen går på litt lavere nivå. Melken skal bli mer fløteaktig etter en liten stund. Blir melken for rennende, tilsett valgfritt nøttemel eller kokosmel. Konsistensen skal være kremete.

Sett sammen kaken:

Bruk en form eller plastboks. Du kan bruke hvilken som helst form. Jo større form, jo høyere kake og motsatt. Jeg brukte en på størrelse 28×18 cm. Legg plastfolie i bunnen og på sidene for å kunne få kaken ut lettere. Begynn med bunnen. Lag et lag med kaffebunn på ca 1-2 cm. Hell over den hvite kremen.

På toppen kan du sikte 1-3 ts med kakao eller carob. Sett kaken i fryseren i ett par timer slik at den stivner helt. Du kan fint ha den der over natten. Når du skal spise den vil jeg råde deg til å la den tine i 2-4 timer i kjøleskap om den har vært lenge i fryseren. Du kan alternativt tine den på benken en stund. Skjer gjerne ut stykker først, så tiner den jevnt.

Nydelig, kremete kake med en smak av kaffe. Et supersunt alternativ til vanlig Tiramisu og perfekt kaffekos. Håper du har hadd en fin helg og er klar for en ny uke! *Suss*

Q: Liker du Tiramisu?

Takk for at leser bloggen!


Legg gjerne igjen en kommentar! :D