Vegansk ostepulver til folket – Les og lær!

Hva strør jeg alltid over pastaen, smørbrødet og pizzaen? Næringsgjær! Navnet i seg selv hørtes ikke veldig appetittvekkende ut, men godt er det!

Næringsgjær smaker ikke gjær, slik navnet kan tilsi, men litt som nøtter og ost! Det fås både som pulver og som flak. Det brukes kanskje mest av veganere som ostesmak i sauser og på pizza.

Første gang jeg skrev om næringsgjær var allerede i 2010, men tenkte det var på tide å dele denne godbiten med dere nye lesere. Med mindre man er veganer, raw foodist eller opptatt av kosthold eller gastronomi har du kanskje ikke hørt om det.

Hva er det egentlig?

Næringsgjær er en levende mikroorganisme som gjær som er “deaktivert”. Den blir grodd på bla melasse som en sopp der den spiser sukker for å vokse. Deretter varmes den slik at gjæren blir drept/deaktivert, så tørkes den og selges som pulver eller flak. Jeg kjøpte flak fordi jeg synes det er mer lekkert på mat. Man kan spise næringsgjær om man ikke kan spise gjær(ved Candida ubalanse).

Utseende og smak

Den er lys gul i fargen og smaker litt nøtter,ost og salt. Smaken er mild og passer derfor til det meste. Næringsgjær vil fremheve smaken i andre matvarer. Første gang jeg smakte det synes jeg smaken var spesiell,men god.Nå har jeg brukt opp to bokser med næringsgjær på en måned, så du kan vell trygt si at jeg elsker det.

Næringsinnhold

Næringsgjær gir ikke bare god smak. Du får proteiner, essensielle aminosyrer, og vitaminer som B-kompleks. Det har også lavt fettinnhold.

 • Av kun 1 1/2 ss næringsgjær får du hele 8g protein og 4 g fiber. Det inneholder bla alle de essensielle aminosyrene.
 • Næringsgjær er veldig populært blandt, og bra for veganere fordi det gir B12 som de ofte får for lite av når de ikke spiser kjøtt. I tillegg inneholder næringsgjær flere B-vitaminer, zink, folsyre, magnesium og krom.
 • Det inneholder lite kalorier: 1 1/2 ss vil bare gi ca 60 kalorier, som ikke er noe så og si. Det gir også 1g fett og 5g karbohydrat.
 • 2 ss gir deg 9g protein. Det er mer enn i et stort egg(6g).
 • Næringsgjær er ikke raw,men kan og bør inkluderes i raw food kosthold fordi den gir så mye gode stoffer. (Man er en såkalt rawfoodist om man spiser min 75% av maten rå.) Sev om produktet ikke er “raw” bruker mange raw foodister næringsgjær. Prøv det feks på den rå lasangen.
 • Det er en fin substitutt for de som ikke kan eller vil spise ost,men liker ostesmaken.
 • Inneholder ikke salt, stivelse, hvete, gluten, mais, soya, melk, egg, skalldyr eller konserveringsmiddel.

Slik bruker du næringsgjær

Selv om næringsgjær er sunt og godt skal du ikke sitte med skjeen i pulverboksen. Under får du noen flotte tips til hvor du kan bruke næringsgjær:

 • Strø over nypoppet popkorn
 • Bruk som ostsubstitutt i retten mac and cheese
 • Rør inn i kokte grønnsaker ala parmesan
 • Bruk i pizzadeig, brød og knekkebrød
 • Strø over pizza, lasange eller moussaka
 • Lag “ostedipp”
 • Bytt ut parmesan med næringsgjær i pesto
 • Tilsett i supper og dip for ekstra dybde i smaken
 • Berik smooties
 • Kryddre mat som skal tørkes(dehyderes)
 • Tilsett i omeletter eller eggerøre

Etter å ha prestert å bruke opp to hele bokser næringsgjær på en måned, må jeg nå bestille meg en ny boks. Jeg bestiller som oftest flak, men om du kjøper flak eller pulver er en smaksak. Jeg bruker pulveret på “alt” av middagsmat, særlig pasta og rå lasagne.

Næringsgjær kalles Nutritional yeast på engelsk. Du finner godsaken HER. Håper det smaker! Jeg har en boks på vei as we speak! Nam nam 🙂

Q: Har du prøvd næringsgjær? Nyskjerrig?Takk for at leser bloggen!

 


16 thoughts on “Vegansk ostepulver til folket – Les og lær!

 1. Utrolig at noe som ser så uappetittelig ut kan være så godt 😛

  Jeg elsker å ha det oppå alle typer gryteretter, i alle fall!

  Ha en fin lørdag 🙂

 2. Ser veldig spennende ut, også så næringssrikt!

  Kunne du linke til nøyaktig de produktene du syns er best? Syns det var litt vanskelig å navigere meg frem til de gode produktene, selv om jeg er en dreven, avhengig iHerb-entusiast som deg 🙂

 3. Haha, og der bestilte jeg to 😉

  Liker forresten bloggen din veldig godt. Du er veldig kunnskapsrik. Studerer du ernæring eller noe sånt? 🙂

 4. Spennende! Har du forsøkt Frontier sin, eller hoder du deg til Now Foods? Større pakke, og billigere… Kunne gjerne tenke meg å teste dette 🙂

 5. Jeg trodde ikke det var lovlig å bestille fra iHerb?

  Dette står på iherb: Norwegian Customs does NOT allow Folic Acid, Folate, or Vitamin B Complex products. Please check with your local customs for more information regarding banned import products

  Høres ikke ut som det er lovlig.

Legg gjerne igjen en kommentar! :D