Vegetarisk høst tallerken med rødvinsrisotto og kantareller

Hei hei! 🙂 Klar for helg? Det er jeg! Har du noen helgeplaner? Kanskje skal du på sopptur? Om høsten kan du finne gyldne kantareller i skog og mark, samt i mange matvarebutikker. De er litt dyre å kjøpe, men om du har mot kan du dra på soppjakt selv. De har en tedens til å dukke opp på samme sted år etter år. Noen år kan det være mye å finne, andre år lite. Det varierer. Dette ser du etter når du skal kjøpe eller høste kantareller:
-De skal ha en frisk lukt
-Fargen skal være gylden eller aprikos
-de skal ikke være slimete eller ha mørke, rottne deler

Årets sopptur legger jeg for min del til nærmeste matvarebutikk. De eneste helgeplanene jeg har er kjæreste, sofa, tv og god mat. Høstens kantareller stekes med rikelige mengder smør og serveres her i huset med en deilig rødvinsrisotto. Et hærlig vegetarmåltid, eller som tilbehør til kylling, hvit fisk, kjøtt eller vilt.sopp

Kantarellene:
Kantarellene stekes i ca 10 minutter med melkefritt smør, nøttesmør eller margarin, salt og pepper. Kantareller elsker smør, så bruk helst det – og masse av det.
Har du lyst kan du tilsette litt valgfri fløte eller bukjong i pannen. Kantarellene kan også bakes i ovnen i ca 20 minutter i fløte eller buljong.

Rødvin risotto – Nok til 2 som tilbehør:
100g risottor is
20g melkefritt smør eller soyasmør
1 løk
5 dl vegetabilsk buljong
1,2 dl rødvin
4-5 ss ostepulver eller 50g parmesanost, revet*
*Ikke vegansk, men vegetarisk. Ønsker du en vegansk rett, bruk 5 ss næringsgjær

Rist risen i en tørr stekepanne i 3-4 minutter på middels varme. Rør under hele prosessen. Ta risen ut av stekepannen.
Hakk løken og stek den gylden i smør. Tilsett buljong, rødvin og risen. Kok opp og skru av varmen. Sett på lokk og la risen trekke til den er myk eller vesken er absorbert, ca 20 minutter. Er risottoen veldig tørr kan du tilsette litt (1-2 ss) rødvin eller buljong. Rør inn, eller dryss over ostepulver eller parmesan. Avslutt med salt og pepper. Har du lyst kan du røre inn de smørstekte kantarellene i risottoen og servere kantarellrisotto som egen rett. Ønsker du bare å lage kantareller kan du bruke risotto på pose.

Jeg serverer kantarellene og risottoen hver for seg slik at jeg kan nyte smakene adskilt. På fatet har jeg også med et stykke raw lasagne. Må jo få spist opp restene. Her i huset kaster vi ikke mat! Lasagnen har jegdrysset med olivenolje og lagt i ildfast form. Drysset (glutenfrie) brødsmuler over toppen og pyntet med skivede oliven. Bakte lasangestykket i ovnen til toppen begynner å bli litt gylden.

Risotto er noe som gjestene skal vente på, så server den når den er ferdig – ikke la den stå å vente på gjestene. Står den lenge uten lokk blir den fort tørr.

Håper du ble inspirert til å lage risotto og kantareller! 😀 Ønsker deg en flott helg! Nyt høsten med sol, regn, vind og koselige kvelder. Tenn et lys og server en god høst tallerken du også!

Q: Kaster du brukbare matrester? Liker du kantareller/risotto?Takk for at leser bloggen!


6 thoughts on “Vegetarisk høst tallerken med rødvinsrisotto og kantareller

  1. Dette var virkelig lekkert! Synes risotto er kjempe godt, men når det kommer til sopp så liker jeg merkelig nok bare de sjampinjongene (rart ord) som finnes på hermetiske bokser:p Stekt sopp synes jeg ikke er så godt. Det hjelper ikke med mye fløte og smør heller XD

Legg gjerne igjen en kommentar! :D