Tips og triks for å legge på seg! :)

Hei flotte folk! En del av dere lesere ønsker tips om hvordan dere kan legge på dere. Vektøkning kan være ønskelig ved naturlig tynnhet, undervekt, å komme seg etter spiseforstyrrelser eller ønske om mer former eller å legge på seg muskler. Noen tar seg bare ikke tid til å spise, og trenger å spise smartere. Uansett hva din grunn er skal dere få tips omhvordan du kan øke matinntaket til du når ønsket vekt eller utseende!  Here goes:

Get real: de fleste TROR de spiser “masse” eller “nok”. Legger du på deg gjør du nok det, legger du ikke på deg spiser du IKKE nok. Så enkelt er det.

Vær dedikert! Det er en ting å snakke om at man ønsker å legge på seg,men det er en annen ting å også gjøre det! You cant talk the talk, you gotta walk the walk! For å øke i vekt/kroppsmasse må du innta mer energi enn du bruker. Å drive å jogge som en gal virker mot sin hennsikt om du vil legge på deg. Du gjør det rett og slett vanskelig for deg selv siden du må spise for å veie opp for aktiviteten. Jeg holder selv ikke på med kondisjonstrening av denne grunn. Jada, det er sunt blablabla,men du vil opp i vekt,sant?Vær dedikert mot det du vil oppnå. Vektøkning er første pri. Evt kondis kan komme senere!

Fokuser på målet! Har du slitt med spiseforstyrrelser kan det være skummelt og angstfullt og skal spise normalt, og i alle fall å spise masse. Slapp av. Du kommer ikke til å ende opp overvektig etter 1/2 år med normal kost. Se på vennene dine som er friske. De spiser nok mest sannsynlig litt av hvert og de lever i beste velgående. Tenk på at hver munnfull gjør kroppen din glad. Tenk på hvor flott du skal bli,hvor energisk du blir å føle deg og sunnheten du vil komme til å utstråle når du gir kroppen det den vil ha. Fokuser på det positive! you can do it! Jeg spiser selv maaaasse mat og kalorier daglig og ser høvelig ok ut? Du trenger mat for å fungere slik en bil trenger bensin. Synes du det er jævlig å spise blant folk? Så spis alene da! det viktigste er at du gir deg selv det du trenger for å oppnå ditt mål! Kontakt gjerne enæringsfysiolog eller lege og øk inntaket gradvis.

Les: Lær å motivere deg selv 🙂

Energitetthet. En utfordring kan være metthetsfølelsen. Det som er lurt er å sørge for at hver munnfull inneholder masse energi. Det er forskjell på 1 kg agurk og 1 kg smør for å ta et dårlig eksempel.. Agurken inneholder veldig lite energi og tar stor plass mens smøret inneholder mye energi og tar mindre plass. Velg altså matvarer med høy energitetthet og lite volum. Rett og slett for å gjøre det lettere for deg selv.

Fiber: Spiser du brød anbefaler jeg deg å velge lysere brødsorter med mindre fiber en periode. Fiber metter masse, og det er vi jo ikke så hypp på når vi vil ha mest mulig mat i oss før vi blir stappmett. Hold deg derfor unna fullkornprodukter for en periode og sats på varer med mindre fiber. Lyse rundstykker og brød er fint. “Jammen?” Nei ikke noe jammen. Man velger fullkornsvarer pga at de inneholder mer fiber og vitaminer. Fiber vil vi kutte ned på og vitaminer og mineraler får du fra nøtter og andre sunne varer. Mindre grønnsaker og mer lys pasta og hvit ris.

 

Drikke. Drikker du 6 glass vann om dagen,drikk juice,melk eller fløte i stedet. Gainer og olje er også en hit! Så masse du bare klarer 🙂 Minst 4 høye glass melk daglig!

Spis dette:
-Lyst brød med smør og ønsket pålegg(velg salami og leverpostei over magrere typer som skinke).
Nøtter,banan og yoghurt er fine mellommåltider.
-Mindre grønnsaker til fordel for potet,pasta og ris. Husk saus!
-Spis supersunn avokado daglig.
-Bli forelsket i nøttesmør (feks peanøttsmør) eller lag sunn nugatti.
-Nudler er kjappt og godt i farta.
-Ta tran og noen SS valgfri olje daglig,gjerne kaldpresset.
-Spis ost som pålegg og på kjeks. Ha alltid nøtter og rosiner i veska og i sekken.
-Ikke glem proteinene! Velg fet fisk over mager fisk,det samme med kjøtt. Knask på baconsvor eller annet snacks. Bruk rømmedip ,guacamole eller raw macadamia dressing.
-Lag grøt,pannekaker og vaffler.
Det beste er naturligvis å spise sunne matvarer,men jeg synes du bare skal spise hva enn du vil. Det er viktig å holde matlysten oppe vettu. Det viktigste er at du får i deg nok. 🙂

Smootie = genialt. Du slipper og tygge! Blend banan,melk,olje,proteinpulver,egg,yoghurt,juice osv! Her finner du oppskrift på Valnøttsmootie , blåbærsmootie og  Appelsinsmootie!

Lur inn energi:
-Lag saus eller smelt smør til middagen.
-Bland inn eggeplommer i mat. Søt grøt osv med honning.
-Bli glad i avokado (spis så mange du vil hver dag!)
-Unn deg desserter! Sjokolade mousse,kake mm.
-Velg matvarer med mye kalorier pr 100g.
-Velg helfete produkter. H-melk istedet for lettmelk for eksempel.
-Spis pizza.

-Drikk vin,melk eller juice til maten.
-Inviter venner på middag eller gå ut og spis.
-Slikk smeltet sjokolade av kjæresten.
Whatever. Have fun ,go wild! Du skal legge på deg! Kos deg med det! Tenk hvor heldig du er. De fleste vil jo slanke seg!

Sett fram! Økt tilgjengelighet = økt inntak. sett fram skåler med tørket trukt,frø,nøtter,kjeks og mørk sjokolade.

Vaner. Venn kroppen til å spise større måltider. det kan virke litt ekkelt kanalsjef,men magesekken har en fantastisk evne til å utvide seg. Spis litt mer enn du klarer. Du _MÅ_ heller ikke være sulten for å spise. Venn deg til å småspise nøtter og tørket fruktmellom måltidene. Stikkord: Større måltider! Du finner masse oppskrifter her på bloggen. Bruk søkefeltet i høyre kolonne 🙂

For de veldig dedikerte: Sett på vekkeklokka og ta deg et nattmåltid/shake/noen ss peanøttsmør eller olje. bruker du å gå på do om natta kan du sette en skål nøtter på nattbordet og ta en munnfull på tur ut. Im just saying!

 

Kosttilskudd: En gainer er en god investering på dager du ikke får i deg nok mat,eller om du vil ha litt ekstra energi. Få i deg energidrikker før trening og sjokolademelk etter for optimal ytelse og muskelrestitusjon. Vurder om du behøver multivitamin.

Trening: Begrens kondisjonstrening pga kaloriforbruket,men tren mer enn gjerne styrke. Muskler veier en god del vettu og ligger du i kalorioverskudd har musklene de beste forutsetninger for å vokse.

 

Omgivelser: Det er lettere å spise masse om man fokuserer på noe annet enn bare maten. Tv,musikk og sosialt samvær vil kunne lede tankene litt vekk fra metthetsfølelsen slik at du kan spise mer. Spis bare fra svære fat. Finn de største tallerkene og bollene dere har eller kjøp nye. Det samme gjelser glass og bestikk.

Sist men ikke minst: Det kan være kjedelig å ønske å legge på seg når det virker som at hele verden vil slanke seg og slanketips og retusjerte folk er det eneste som er å oppdrive i blader. Ta ett tips fra meg: Ikke les disse bladene. They will only confuze you! Bruk heller pengene på kvalitetsmat!

Håper dette var til hjelp. Ønsker deg all lykke til med prosjektet! If you think you can, you can! Jeg heier på deg! Del gjerne innlegget videre. 😀 Xoxo Liller


43 thoughts on “Tips og triks for å legge på seg! :)

 1. Hei =) Så fint innlegg! Du er flink. Jeg har ikke behov for det her, men det så ut som en fin plan =)

  GENIAL dans under her =P Digger deg!!!

 2. Kjempebra!! Mange bra tips 😉

  Den her derimot, den lo jeg av ! “bruker du å gå på do om natta kan du sette en skål nøtter på nattbordet og ta en munnfull på tur ut. Im just saying!” hehe, NICE.. jeg trodde du skulle si “sett en skål nøtter på badet”… tror det hadde blitt drøyt *ler*

  Supert innlegg uansett 🙂

 3. Dette innlegget var en god idé (fint at du tenker på oss som er for tynne), men ikke alt stemmer her…
  Jeg lurer på hvilke fakta/kilder du har basert følgende avsnitt på? :
  “De fleste TROR de spiser “masse” eller “nok”. Legger du på deg gjør du nok det, legger du ikke på deg spiser du IKKE nok. Så enkelt er det.”
  Hvis dette hadde stemt, så måtte det jo også ha stemt på de som sliter med overvekt, altså; spis mindre og gå automatisk ned i vekt? Slik er det jo ikke… Gener spiller jo inn (selv om f.eks Kari Jaquesson påsto noe annet i media i fjor…)

  Jeg er 27 år, 163 cm og 45-46 kg (altså undervektig). Har alltid vært tynn. Elsker mat, trener aldri, spiser god sunn proteinrik mat hver fjerde time, nok fiber, fett og vitaminer, og drikker 0,5-1 liter Cola (ikke light) hver dag. Spiser også godteri nesten hver dag. Går på toalettet 4-5 ganger daglig, så har uvanlig høy forbrenning. Har en stillesittende jobb. Legger ikke på meg likevel! 🙁 Vil gjerne veie 50-55 kilo slik at jeg får mer former….men det er “in my dreams”…

 4. TUSEN takk for suuupert innlegg! Nå skal jeg følge tipsene dine og håpe på resultater, hihi 😉

 5. Vassego! Kul när det uppskattas… Ett i veckan kommer det ut är det meningen… 🙂 Säg gärna till om det är något som du tycker saknas…

 6. I inlegget har jeg sett stort på det og ikke basert det på alle individuelle forskjeller. Jeg var tynn som en strek i hele barndommen og er det enda. spiste bare junk,potetgull,is og dip hver jævla dag og gikk ikke opp ett gram. De som spiser mye og er tynne tror de får i seg mer(energi) enn de egentlig gjør. jeg anbefaler deg å føre en kostdagbok eller få noen til å se på hvor mange kalorier du får i deg ,samt aktivitetsnivået. Om du feks begynner å spise 5000 kalorier daglig i ett år så legger du på deg! try it :)) Lykke til 🙂

 7. Fint innlegg 🙂 Det er veldig mye fokus på vektredusering. Så dem som faktisk ønkser å gå opp i vekt blir litt glemt. Ser liksom på det som et luksusproblem. Majoriteten vil jo da helt klart øke muskelvolum, mens noen få bare vil få litt ekstra kjøtt på rumpa! (hehe) Ha en fin kveld! 🙂

 8. Du gir faktisk livsfarlige råd.
  Når man veier rundt 45 kilo fins det ikke plass i magen til 5000 kalorier, man vil kaste opp når man nærmer seg 4000 kalorier, og med rette. Skulle man gjøre et forsøk på å spise 4000 kalorier daglig årlig slik som du anbefaler vil man lett kunne utvikle diabetes og FLD (fatty liver disease), nesten på samme måte som gås som tvangsfôres for å produsere foie gras gåselever… Langsiktige konsekvenser av å tvangsfôre seg selv med 5000 kalorier når man veier 45 kilo kan også være fettavleiringer i blodårene, høyt kolesterol og ikke uttenkelig problemer med bukspyttkjertelen…

 9. Vell jeg spiste over en lang periode over 6000 kalorier uten problemer. jeg kastet aldri opp eller utviklet diabetes osv. selvfølgelig må du trappe opp,men jeg går ut ifra mine lesere forstår det og dermed også avsnittet om å øke magesekkens volum. om man passer på å få i seg de rette matvarene og sunt fett vil ikke de andre sykdommene du ramser opp her forekomme. dette er ikke noe man skal gjøre i årevis (det tar ofte tid før livsstilssykdommer å utvikle seg) men en stund for å øke i vekt. normalvekt vil alltid være sunnere og bedre enn undervekt og overvekt når det kommer til dødsrate.

 10. Mange fine tips, selvom jeg stusser over å velge lyst brød, pasta og ris… det skaper jo bare blodsukkerstigninger, trøtthet og lite overskudd, selvom man ønsker å gå opp i vekt vil man vel helst unngå dette, samme med vafler og pannekaker, mye tom energi som man ikke får brukt til noe som helst, man ønsker vel helst å legge på seg og være sunn 🙂

  Ha en fin søndag.

 11. Det er bare for at de grovere typene inneholder mye fiber slik at man blir raskt mett og mettheten varer lenge- Til vektreduksjon er fiber gunstig,men her vil det være en bjørnetjeneste. For å oppnå stabilt blodsukker er det bra å spise protein og fett til disse karbohydratkildene. man vil da få et mer stabilt blodsukker.

 12. Fint innlegg!

  Du kunne vel ikke skrevet om hvordan man kan få LYST til å gå opp i vekt, vel? Jeg vet jeg trenger det, er jo undervektig ifølge bmi, men så er det litt skremmende med økende tall på vekta.. Vil liksom ikke veie over 50 osv, teit, men ja..

  Så problemet er vel ikke å spise seg opp i vekt, men å faktisk VILLE komme opp i vekt..

  Du som har jobbet som modell har jo sikkert opplevd vektpress og lignende, noe du kunne delt f.eks..?

  🙂

 13. Hei! Jeg kan kansje skrive et innlegg om det ja. Siden du syns vektøkning er skremmende vil jeg råde deg å snakke med noen om du ikek allerede gjør det. noen proffesjonelle. lege kan henvise deg videre. det at du ber om tips sier meg at du faktisk vil dette,men hvor mye? og hvorfor? trenger du motivasjon rett og slett?
  Mht modellverdenen så blir vi ikke veid.

 14. Ja, skjønner helt klart at det er en måte å gå opp i vekt på, jeg ville bare aldri anbefalt å gjøre det på den måten, men heller ved sunne oljer, og annen sunn mat.
  Jeg vet at det hjelper med protein når man først “må” spise noe usunn, men det beste er jo bare å la være for å holde blodsukkeret på plass 🙂

  Men du har en fin blogg, og spennende å følge med, enige kan man jo ikke alltid være 🙂

 15. Fikk lyst å svare deg jeg også. Da jeg var yngre, under 20 år veide jeg alltid under 50 kg følte meg ikke super tynn, men var jo helt klart det med mine 173 cm, nå i ettertid (etter jeg fikk en sønn, han er nå 7 år), har jeg godt opp til å veie alltid over 50 men under 55 kg og trives utrolig mye bedre med det 🙂

  Det viktigste i det hele er jo at det man faktisk spiser når man er så tynn er sunt og bra, en tynn kropp fylt på lite næringsrik mat er jo ikke bra i det hele tatt!

 16. Tusen takk for en flott blogg. Spesielt dette innlegget, det er fantastisk. Jeg prøver å fete opp min alt for tynne samboer, noe som ikke er særlig enkelt siden jeg selv er på slaker’n. Har faktisk skrevet ut dette innlegget, og ga han det i valentinsgave. haha! Han ble meget fornøyd og har fått tilbake motivasjonen for å spise igjen.. 😀

 17. Bra svart, Liller!
  Jeg er undervektig og hyver innpå nå. 🙂
  40 kg og 4000 kcal om dagen (ja, jeg mener det!)
  Lei av å være “pinne-tynn”, ha lite energi og ikke kunne ha overskudd til deilige fjellturer eller fysisk aktivitet.
  Det må nevnes at jeg er undervektig pga. sykdom, ikke spiseforstyrrelse, og nå har jeg funnet et kosthold som kroppen min ikke reagerer på: Så nå er det endelig opp i vekt! You go girl!

 18. Jeg har spist 6000 kalorier daglig i et år den perioden jeg vill eopp i vekt,så ja. I belive u 😉 Man kan dog godt være pinne-tynn og ha nok energi. alle er forskjellige, Lykke til med vektøkningen! 😀

 19. Hei!

  Jeg er veldig undervektig (36 kg og er 160 cm høy) og har hatt anorexia i litt under et år nå… før spiste jeg veldig usunt, brydde meg aldri om hva jeg tok inn eller næringsstoffer, kalorier o.s.v… etter å ha kommet meg fra kyssesyken slet jeg med oppblåst mage, men jeg trodde det var fett, så jeg la om kostholdet og begynte å overtrene. Jeg får hjelp nå og spiser mye bedre en før, men må jo opp i vekt. Jeg ønsker egentlig å bare slippe alle de ortorektiske tendensene mine, drikke oboy hver dag, spise brunost, nugatti og spekemat, kjøttboller, pizza,ben and jerrys is, bakverk og boller, godteri, muffins, rislunsj, yoghurt med sukker og all den usunne, deilige maten jeg spiste uten å nøle før, opptil flere ganger i uka… men jeg tør ikke, for om det får meg opp i vekt vil det jo ikke være muskler, men bare fett? Jeg har treningsforbud, både styrke og kondisjon, sitter på rumpa hele dagen nesten og det gjør det ikke lettere for meg å unne meg all denne deilige maten. Vil bare ikke bli tynnfeit, vil bli som jeg var før. Jeg spiser nå rundt 1300 kalorie dagen… og vekten er nå stabil, noe som betyr at forbrenningen min er skremmende lav… Jeg vil ikke bli dvask og uten muskler! Er bare 15 år nå, og dette ødelegger livet mitt… vil bare så gjerne tørre å unne meg alt det usunne, hvor mye usunt kan jeg unne meg i uka uten å legge på meg bare fett, siden jeg ikke får trene? 🙁

 20. Jeg råder deg først og fremt til å ta kontakt med lege og få henvisning til enæringsfysiolog. Begynn gjerne med styrketrening, ikke kondisjonstrening. spis godt og jeg LOVER du ikke blir dvask men fin og fit :*

 21. Hun legen på BUP sier jeg kan unne meg det jeg vil, men jeg føler liksom at det bare er noe hun sier fordi hun vil ha meg opp i vekt på en eller annen måte… og det er null styrke her, har fullt forbud >< Jeg beklager at jeg plager deg med problemene mine, men jeg finner liksom ikke hjelp noe sted…

 22. Du MÅ jo opp i vekt. Kansje du bør få en psykolog der du kan snakke om disse tingene? Vektoppgang er skummelt,men tro meg, du vil se mye bedre ut. jeg har skrevet et innlegg om det å vilel gå opp i vekt. finn det og les :*

 23. Å, så ikke svar før nå. Hva heter innlegget da? Jeg kan altså med fordel unne meg noe usunt hver dag? Idag blandet jeg linfrøolje i frokostblandingen… det var skummelt 😛 😉 Har litt mer motivasjon nå etter at de truet med å la meg inn om blodprøvene mine ikke er bedre til mars…

 24. Tusen takk for flotte tips! Har i alle år vært naturlig slank, og prøvd å gå opp i vekt. Har vel klart å øke vekten med ett par kg. Dessverre har jeg blitt deprimert og det gjør meg ikke akkurat mer sulten pga humøret mitt, medisiner osv. Jeg ble veldig motivert av å lese innlegget ditt og håper jeg kan spise meg frisk igjen og få lysten til å trene igjen 😀

 25. Ufattelig bra innlegg!
  Mange gode råd, mange knallgode tips, forslag til matvarer, saklig og godt skrevet!
  Dette var kjekt å lese!
  Mer av dette 😉

Legg gjerne igjen en kommentar! :D